Илић: Изградићемо бедеме, држава ће помоћи угроженима

Velja-Grdelica.jpg
Илић у Грделици обећао помоћ државе поплављеним подручјима
Министар за ванредне ситуације Велимир Илић, приликом обиласка поплављених подручја на југу Србије, у Грделици је најавио изградњу неколико бедема на Јужној Морави, а у Врању обећао да ће држава помоћи Пчињском округу.
Он је нагласио да је у последњим поплавама причињена велика штета, али да се њене размере тек процењују и утврђују.

2

Кренућемо од подизања бедема на Јужној Морави у Грделици овде на месту где је она поплавила највише кућа рекао је Илић.
Он је локалним властима у Лесковцу донео неколико Сушилица које би помогле у бржем рашчишћавању штете направљене у домаћинствима. Нису поплављена само домаћинства, уништена је путна инфрастуктура, одроњени су путеви, однети и оштећени мостови. Уништена је имовина неколико приватних предузетника. Наша је обавеза да све вратимо у НОРМАЛУ казао је Илић.

3

Министар каже да је најкритичнија ситуација у Босилеграду, али да је тешко и у Хану и Трговишту.У Грделици је истакао да су бујични потоци највећи проблем за чије ће сређивање, како је рекао, бити издвојена значајна средства, као и за помоћ привредницима којима је све уништено.
Иако је ситуација после поплава стабилнија, мештани Грделице већ два дана немају воду за пиће. Постављене су две цистерне са пијаћом водом у центру – казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, али није могао да прецизира када ће се нормализовати водоснабдевање у Грделици.
Мештани Грделице, услед изливања Туловске Реке и Јужне Мораве, поред проблема са водоснабдевањем, претрпели су велике штете у поплавама које су у уторак поподне задесиле југ Србије.
Земља ће помоћи јер увек помаже
Илић је после посете одсеченим Селима у близини Предејана, где је бујични поток однео пут, наставио ка Врањској Бањи и Врању. Ја ћу одавде послати извештај, добро је што се вода повлачи, постоји штета, морамо превентивно да делујемо да се овакве ствари не би понављале. Држава ће  помоћи јер увек помаже рекао је Велимир Илић на брани Првонек код Врања.

poplave
Министар Илић посетио и Врање
Он је додао да се од државе може очекивати помоћ у нафти, храни, води и другим нужним потребама.Истакао је да пут ка Брани треба хитно санирати и очистити од одрона, али да је ситуација у Владичином Хану алармантна јер клизишта угрожавају око 400 кућа. Општине имају мале и скромне буџете, по приоритетима треба решавати страдалу инфраструктуру казао је Илић на седници градског кризног штаба у Врању.
Похвалио је Врањски Градски штаб за ванредне ситуације који је, каже, предузео све потребне мере.
Рекао је да ће на основу сачињеног извештаја са терена известити Владу. Указао и на проблем нелегалне експлоатације песка и најавио појачани инспекцијски надзор.
Аутор Д. М, И. М. Извор Јужне вести