Илић: Изградићемо бедеме, држава ће помоћи угроженима

Velja-Grdelica.jpg
Илић у Грделици обећао помоћ државе поплављеним подручјима
Министар за ванредне ситуације Велимир Илић, приликом обиласка поплављених подручја на југу Србије, у Грделици је најавио изградњу неколико бедема на Јужној Морави, а у Врању обећао да ће држава помоћи Пчињском округу.
Он је нагласио да је у последњим поплавама причињена велика штета, али да се њене размере тек процењују и утврђују.

2

Кренућемо од подизања бедема на Јужној Морави у Грделици овде на месту где је она поплавила највише кућа - рекао је Илић.
Он је локалним властима у Лесковцу донео неколико Сушилица које би помогле у бржем рашчишћавању штете направљене у домаћинствима. Нису поплављена само домаћинства, уништена је путна инфрастуктура, одроњени су путеви, однети и оштећени мостови. Уништена је имовина неколико приватних предузетника. Наша је обавеза да све вратимо у НОРМАЛУ - казао је Илић.

3

Министар каже да је најкритичнија ситуација у Босилеграду, али да је тешко и у Хану и Трговишту.У Грделици је истакао да су бујични потоци највећи проблем за чије ће сређивање, како је рекао, бити издвојена значајна средства, као и за помоћ привредницима којима је све уништено.
Иако је ситуација после поплава стабилнија, мештани Грделице већ два дана немају воду за пиће. Постављене су две цистерне са пијаћом водом у центру - казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, али није могао да прецизира када ће се нормализовати водоснабдевање у Грделици.
Мештани Грделице, услед изливања Туловске Реке и Јужне Мораве, поред проблема са водоснабдевањем, претрпели су велике штете у поплавама које су у уторак поподне задесиле југ Србије.
Земља ће помоћи јер увек помаже
Илић је после посете одсеченим Селима у близини Предејана, где је бујични поток однео пут, наставио ка Врањској Бањи и Врању. Ја ћу одавде послати извештај, добро је што се вода повлачи, постоји штета, морамо превентивно да делујемо да се овакве ствари не би понављале. Држава ће  помоћи јер увек помаже - рекао је Велимир Илић на брани Првонек код Врања.

poplave
Министар Илић посетио и Врање
Он је додао да се од државе може очекивати помоћ у нафти, храни, води и другим нужним потребама.Истакао је да пут ка Брани треба хитно санирати и очистити од одрона, али да је ситуација у Владичином Хану алармантна јер клизишта угрожавају око 400 кућа. Општине имају мале и скромне буџете, по приоритетима треба решавати страдалу инфраструктуру - казао је Илић на седници градског кризног штаба у Врању.
Похвалио је Врањски Градски штаб за ванредне ситуације који је, каже, предузео све потребне мере.
Рекао је да ће на основу сачињеног извештаја са терена известити Владу. Указао и на проблем нелегалне експлоатације песка и најавио појачани инспекцијски надзор.
Аутор Д. М, И. М. Извор Јужне вести