ПССС: Купујте домаће да се у џепове наших сељака слиjе пет милиона евра

psss-LESKOVAC-720x360
ЛЕСКОВАЦ – Пољопривредна саветодавна стручна служба (ПССС) преко своје званичне Интернет странице позива да се купује искључиво домаће и локалне производе

Они су навели да би се на тај начин у џепове наших пољопривредника слило пет милиона евра.

Саветодавци тврде да је храна која је креирана у локалу свежија и хранљивија, и додају да куповином од локалних пољопривредника промовишете чистији ваздух и воду и смањује се емисија угљен-диоксида на планети.

“У Лесковцу, ако свако домаћинство купи само у вредности од 1200 динара пољопривредне производе за осам недеља (у летњој сезони), преко 5 милиона евра ће се вратити у џепове наших пољопривредника. Замислите да свако домаћинство у Србији направи сличну обавезу “, истиче дипломирани инжењер Игор Ристић.

Како објашњава, локална храна је свежија и бољег укуса од хране која долази са велике раздаљине и додаје да локални пољопривредници могу да понуда укусне сорте и које имају веће време трајања производа.

Куповином локалних пољопривредних производа подржавамо независна/породична газдинстава и јачамо локалну економију. Никада није било критичније време него сада да се подрже наше пољопривредне комшије. Са сваком куповином локалне хране, ви обезбеђујете да ваш новац долази до локалног пољопривредног произвођача “, поручује овај саветодавац.
У ПССС-У закључују да куповином локалне хране долази до кружења новца у својој заједници али и да куповина од локалних пољопривредних произвођача смањује превоз хране на веће даљине, смањењује се потрошња горива и повећање штетних гасова у нашој околини.
Извор: Пољопривредна саветодавна стручна служба Лесковца