Саопштење поводом обиласка државног секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Лакићевића, и Ненада Иванишевића, саветника потпредседнице Владе, три ромска насеља у Лесковцу чији су становници претходних дана били мета напада хулигана

Република Србија

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВОГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУPЕ

Датум: 13. 5. 2019.

Београд

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Лакићевић и Иванишевић обишли становнике ромских насеља у Лесковцу

Државни  секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Лакићевић, и саветник потпредседнице Владе, Ненад Иванишевић, обишли су данас три ромска насеља у Лесковцу чији су становници претходних дана били мета напада хулигана.

“Србија је држава свих њених грађана и грађанки, у којој свака национална мањина, укључујући и Роме, треба да има могућност да напредује и да се развија и да се њени чланови осећају сигурно и безбедно. Било каква мржња и насиље према Ромима у Србији недопустиви су, и очекујемо да се насилници који су напали Роме у Лесковцу у најкраћем року пронађу и казне”, поручио је Иванишевић, који је заједно са Лакићевићем обишао становнике насеља Подворце, Сат махала и Славко Златановић у Лесковцу и разговарао са породицама нападнутих Рома.

Иванишевић је истакао да Влада Србије и Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, на челу са потпредседницом Владе, проф. др Зораном Михајловић, улажу напоре да свим грађанима омогуће боље услове за живот и равноправно учешће Рома у друштву.

,,Дошли смо данас овде да пружимо подршку становницима ових насеља, и не само ових. Свакодневно смо на терену да разговарамо о свим проблемима и позивамо их да се активно укључе у све програме помоћи које нуди Влада Србије. Ова Влада ствара услове да сва деца иду у школу, и то је наш задатак”, истакао је Иванишевић.

Лакићевић je рекао да Министарство улаже напоре да стамбено збрине припаднике ромске националности и да кроз буџет и ИПА средства може да се помогне и овим насељима. ,,Улица коју смо данас посетили биће увршћена као један од пројеката који ће се финансирати из програма које реализујемо. До сада је помогнуто 13 ромских насеља у 13 општина, збринуто 600 припадника ромске националности и изграђено 160 станова са припадујућом инфраструктуром”, рекао је Лакићевић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА,
САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ

ПРЕС СЛУЖБА