Начелник Милош Ћирић честита Дан Војске Србије

У знак сећања на почетак Другог српског устанка 23. априла 1815. године данас се обележава Дан Војске Србије. Иако војнички није значајан Други српски устанак означио је прекретницу у формирању модерне српске државе, а тиме и војске.

Једна од првих институција која је настала у Србији после Другог српског устанка била је војска.

Први официри школовани су у Русији, а војска је организована по узору на руску царску војску, а велики утицај имале су француска и немачка војна мисао.

Значајан успон војска је у Србији доживела у време Кнеза Михаила Обреновића, али се према мишљењима историчара највеће промене дешавају после рата са Турском 1876-1877. и Бугарском 1885. годинеСрпска војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани, такође, препознају ту судбоносну повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.