21 година од напада на воз у Грделичкој клисури

Током 78 дана и ноћи бомбардовања СР Југославије од стране НАТО-а, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних, пројектила. Страдало је 1.000 припадника Војске и полиције, 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 становника. Тешко су разорени инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе.

Нема града и насеља које НАТО бомбе нису начеле, за југ Србије најтрагичнији напад који ће остати дубоко урезан се догодио 12. априла 1999. Тада је бомбардован међународни путнички воз број 393 који је саобраћао из Ниша до Ристовца. У тренутку када је воз прелазио преко железничког моста на јужној Морави у Грделичкој клисури, из НАТО авиона су испаљена четири пројектила. Два су погодила воз, а два су пала на друмски мост у близини. Тачан број жртава никада није утврђен.

У част погинулих грађана, сваке године се организује комеморативни скуп на мосту, када се испред Грделичког моста заустави путнички воз како би се одала почаст палим жртвама. Ове године због ванредне ситуације неће бити окупљања.