ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИКАЗУ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у Нишу, где се састао са командантима јединица Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и ресорним министрима и присуствовао приказу способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије  „Одбрана  слободе“.

Председник  Вучић је, након састанка са представницима ВС, МУП и министрима, рекао да је безбедносна ситуација у земљи изузетно сложена.

“Србија ће се понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност. Уз многе лоше реченице које је имао Броз, једна је била тачна – треба да живимо као да ће сто година бити мир, али да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку”, нагласио је председник Вучић  и додао да су, у складу са тим, наше јединице  све припремљеније, обученије и опремљеније.

“Наш буџет за одбрану је никада већи, и не само тај буџет, већ оно што смо из текуће буџетске резерве узели, значило је много. То олакшава позицију једној релативно малој, али независној земљи, да води независну политику”, навео је председник Вучић и истакао да је Србија, уз Пољску и Мађарску,  највећи наручилац хеликоптера у овом делу света, што драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу.

“То позиционира Србију на сасвим другачији начин. Данас ћете видети највећи број тенкова у дефилеу на једном месту. Видећете и највећи број војника и полицајаца у једној вежби, на показивању, више од 4.000 људи. Наш циљ је да за две године можемо да изведемо и више од 10.000 људи”, објаснио је председник  Вучић  и подсетио да је Србија купила и два система моћних беспилотних летелица.

“Све ово треба да служи у сврху одвраћања потенцијалног агресора у нападу на Републику Србију”, истакао је председник Вучић. Он је навео да су примања војника и полицајаца боља него што су била, али и најавио да ће се даље повећавати.

“Много ћемо ствари морати да мењамо. Ићи ћемо на значајно повећање плата. Надам се да ће се то одразити на жељу да раде, и да ће се показати љубављу према Србији”, рекао је председник Вучић и додао да полако мењамо и трансформишемо земљу, у потпуности.

Председник  Вучић је, након приказа „Одбрана  слободе“, захвалио припадницима војске и полиције и поручио им да је Србија поносна на њихов труд, марљивост и обученост.

„Велико вам хвала за овај величанствен дан. На импресиван начин смо обележили Дан победе и показали како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да њена слобода буде угрожена. Ви сте понос Србије. Вежбу оцењујем са врло добро. Живела Србија“, поручио је председник Вучић.

Ниш, 10. мај 2019.