Ilić: Izgradićemo bedeme, država će pomoći ugroženima

Velja-Grdelica.jpg
Ilić u Grdelici obećao pomoć države poplavljenim područjima
Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, prilikom obilaska poplavljenih područja na jugu Srbije, u Grdelici je najavio izgradnju nekoliko bedema na Južnoj Moravi, a u Vranju obećao da će država pomoći Pčinjskom okrugu.
On je naglasio da je u poslednjim poplavama pričinjena velika šteta, ali da se njene razmere tek procenjuju i utvrđuju.

2

Krenućemo od podizanja bedema na Južnoj Moravi ovde u Grdelici na mestu gde je ona poplavila najviše kuća – rekao je Ilić.
On je lokalnim vlastima u Leskovcu doneo nekoliko sušilica koje bi pomogle u bržem raščišćavanju štete napravljene u domaćinstvima. Nisu poplavljena samo domaćinstva, uništena je putna infrastuktura, odronjeni su putevi, odneti i oštećeni mostovi. Uništena je imovina nekoliko privatnih preduzetnika. Naša je obaveza da sve vratimo u normalu – kazao je Ilić.

3

Ministar kaže da je najkritičnija situacija u Bosilegradu, ali da je teško i u Hanu i Trgovištu.U Grdelici je istakao da su bujični potoci najveći problem za čije će sređivanje, kako je rekao, biti izdvojena značajna sredstva, kao i za pomoć privrednicima kojima je sve uništeno.
Iako je situacija posle poplava stabilnija, meštani Grdelice već dva dana nemaju vodu za piće. Postavljene su dve cisterne sa pijaćom vodom u centru – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali nije mogao da precizira kada će se vodosnabdevanje u Grdelici normalizovati.
Meštani Grdelice, usled izlivanja Tulovske reke i Južne Morave, pored problema sa vodosnabdevanjem, pretrpeli su velike štete u poplavama koje su u petak popodne zadesile jug Srbije.
“Država će pomoći jer uvek pomaže”
Ilić je posle posete odsečenim selima u blizini Predejana, gde je bujični potok odneo put, nastavio ka Vranjskoj Banji i Vranju. Ja ću odavde poslati izveštaj, dobro je što se voda povlači, postoji šteta, moramo preventivno da delujemo da se ovakve stvari ne bi ponavljale. Država će pomoći jer uvek pomaže – rekao je Velimir Ilić na brani Prvonek kod Vranja.

poplave
Ministar Ilić posetio i Vranje
On je dodao da se od države može očekivati pomoć u nafti, hrani, vodi i drugim nužnim potrebama.Istakao je da put ka brani treba hitno sanirati i očistiti od odrona, ali da je situacija u Vladičinom Hanu alarmantna jer klizišta ugrožavaju oko 400 kuća. Opštine imaju male i skromne budžete, po prioritetima treba rešavati stradalu infrastrukturu – kazao je Ilić na sednici gradskog kriznog štaba u Vranju.
Pohvalio je vranjski Gradski štab za vanredne situacije koji je, kaže, preduzeo sve potrebne mere.
Rekao je da će na osnovu sačinjenog izveštaja sa terena izvestiti Vladu. Ukazao je i na problem nelegalne eksploatacije peska i najavio pojačani inspekcijski nadzor.
Autor D. M, I. M. Izvor Južne vesti