21 godina od napada na voz u Grdeličkoj klisuri

Tokom 78 dana i noći bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO-a, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih, projektila. Stradalo je 1.000 pripadnika Vojske i policije, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško su razoreni infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture.

Nema grada i naselja koje NATO bombe nisu načele, za jug Srbije najtragičniji napad koji će ostati duboko urezan se dogodio 12. aprila 1999. Tada je bombardovan međunarodni putnički voz broj 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca. U trenutku kada je voz prelazio preko železničkog mosta na južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

U čast poginulih građana, svake godine se organizuje komemorativni skup na mostu, kada se ispred Grdeličkog mosta zaustavi putnički voz kako bi se odala počast palim žrtvama. Ove godine zbog vanredne situacije neće biti okupljanja.