PSSS: Kupujte domaće da se u džepove naših seljaka slije pet miliona evra

psss-LESKOVAC-720x360
LESKOVAC – Poljoprivredna savetodavna stručna služba (PSSS) preko svoje zvanične internet stranice poziva da se kupuje isključivo domaće i lokalne proizvode

Oni su naveli da bi se na taj način u džepove naših poljoprivrednika slilo pet miliona evra.

Savetodavci tvrde da je hrana koja je proizvedena u lokalu svežija i hranljivija, i dodaju da kupovinom od lokalnih poljoprivrednika promovišete čistiji vazduh i vodu i smanjuje se emisija ugljen-dioksida na planeti.

“U Leskovcu, ako svako domaćinstvo kupi samo u vrednosti od 1200 dinara poljoprivredne proizvode za osam nedelja (u letnjoj sezoni), preko 5 miliona evra će se vratiti u džepove naših poljoprivrednika. Zamislite da svako domaćinstvo u Srbiji napravi sličnu obavezu”, ističe diplomirani inženjer Igor Ristić.

Kako objašnjava, lokalna hrana je svežija i boljeg ukusa od hrane koja dolazi sa velike razdaljine i dodaje da lokalni poljoprivrednici mogu da ponude ukusne sorte i koje imaju veće vreme trajanja proizvoda.

Kupovinom lokalnih poljoprivrednih proizvoda podržavamo nezavisna/porodična gazdinstava i jačamo lokalnu ekonomiju. Nikada nije bilo kritičnije vreme nego sada da se podrže naše poljoprivredne komšije. Sa svakom kupovinom lokalne hrane, vi obezbedjujete da vaš novac dolazi do lokalnog poljoprivrednog proizvođača”, poručuje ovaj savetodavac.
U PSSS-u zaključuju da kupovinom lokalne hrane dolazi do kruženja novca u svojoj zajednici ali i da kupovina od lokalnih poljoprivrednih proizvođača smanjuje prevoz hrane na veće daljine, smanjenjuje se potrošnja goriva i povećanje štetnih gasova u našoj okolini.
izvor:Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac