Načelnik Miloš Ćirić čestita Dan Vojske Srbije

U znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine danas se obeležava Dan Vojske Srbije. Iako vojnički nije značajan Drugi srpski ustanak označio je prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske.
Jedna od prvih institucija koja je nastala u Srbiji posle Drugog srpskog ustanka bila je vojska.
Prvi oficiri školovani su u Rusiji, a vojska je organizovana po uzoru na rusku carsku vojsku, a veliki uticaj imale su francuska i nemačka vojna misao.
Značajan uspon vojska je u Srbiji doživela u vreme Kneza Mihaila Obrenovića, ali se prema mišljenjima istoričara najveće promene dešavaju posle rata sa Turskom 1876-1877. i Bugarskom 1885. godineSrpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.